Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η βία δεν πάει στα βουνά, πάει στους ανθρώπους

Τώρα θα μου πείτε τι περίεργος τίτλος είναι αυτός...Κι όμως. Είναι αλήθεια. Η βία δεν υπάρχει μόνο γύρω από τους ανθρώπους αλλά και μέσα στους ανθρώπους. Κυρίως μέσα τους. Δεν συνηθίζουμε να λέμε ότι ένα μαχαίρι είναι άκακο όταν κόβει το ψωμί ενώ γίνεται φονικό όπλο μέχρι να τραυματίσει ή να σκοτώσει άνθρωπο; Το μαχαίρι σίγουρα δεν κάνει από μόνο του τη δουλειά. Κάποιος άλλος το χρησιμοποιεί ανάλογα με το τι αισθάνεται τη δεδομένη στιγμή. Όλη η οργή ξεσπά σε μία απλή κίνηση που μπορεί να βλάψει κάποιον άλλο άνθρωπο. Η βία πλέον έχει ριζώσει για τα καλά στη ζωή μας.
Γινόμαστε τόσο ευερέθιστοι σχεδόν με τα πάντα. Ένα μικρό συμβάν είναι δυνατό να αποτελέσει αφορμή για ένα πολύ δυνατό και -γιατί όχι- ανεξέλεγκτο ξέσπασμα. Παραδείγματος χάριν, πριν 2 μέρες βρισκόμουν στην Πειραιώς μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας μου όταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας είδαμε ξαφνικά να πετάγεται από το αυτοκίνητό του ένας άντρας, ο οποίος χαστούκισε και έσπρωξε έναν -Πακιστανικής μάλλον προέλευσης -άνθρωπο που ήθελε να του καθαρίσει το τζάμι. Πραγματικά τραγικό αν το σκεφτεί κανείς. Η βία κυλάει στις φλέβες μας. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ξύπνησε κάποιος μία μέρα και άρχισε "να σπέρνει το κακό". Η βίαιη συμπεριφορά προφανώς έχει καλλιεργηθεί πολύ πιο πριν μέσα του. Τα ερεθίσματά του ήδη από την παιδική ηλικία έχουν συμβάλει στο να "γίνει η ζημιά". Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πρόκειται για κλισεδάκι. Είναι όμως πραγματικότητα. Αρχής γενομένης από τα Μ.Μ.Ε. τα οποία συνηθίζουν να προβάλλουν σκηνές βίας (είτε λεκτικής είτε σωματικής) έως τα παραδείγματα των γονέων και κηδεμόνων εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η βία, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η λύση στα προβλήματά μας. Με το βιαιοπραγούμε χάνουμε το δίκιο μας εφόσον πλέον δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κανέναν άλλο πολιτισμένο τρόπο για να λύσουμε τις διαφορές μας ή να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Επικαλούμαστε τα ζωώδη ένστικτά μας, που με πολύ κόπο έχουμε απωθήσει από την παρούσα ζωή μας. Πρέπει να δρούμε αλλά όχι να φθάνουμε στα άκρα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων αλλά και τη δική μας. Η βία δεν συνεπάγεται μόνο τον σωματικό ή ψυχικό τραυματισμό των συνανθρώπων μας αλλά και την αυτοκαταστροφή μας.
Ας πούμε λοιπόν όλοι ΟΧΙ στη βία. Κάνει κακό...

2 σχόλια:

  1. Ως συμπήρωμα και επέκταση βλέπε και το παρακάτω άρθρο για ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ --

    http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=110

    www.kn-megalexandros.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή