Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τόσο δύσκολο είναι να πεις...συγγνώμη;


Πολλές φορές θα έχετε διαπιστώσει ότι έχετε αποφύγει να ζητήσετε συγγνώμη σε κάποιον για κάτι λανθασμένο που τυχόν πράξατε. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Γιατί δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος;
Αυτό που συνήθως σκεπτόμαστε είναι πως δεν θέλουμε να ''ρίξουμε'' τον εγωισμό μας τόσο εύκολα, αφού έτσι δεν πέφτουμε μόνο στα μάτια των άλλων αλλά και στα δικά μας. Αδυνατούμε να παραδεχτούμε ότι όντως δεν είμαστε τέλειοι καθώς νομίζουμε ότι θα καταπατηθεί βάναυσα το κύρος και η υπόληψή μας. Το συγγνώμη λένε μερικοί είναι για τους αδύναμους. Πόσο λάθος όμως έχουν! Αν μπορούσαν να κατανοήσουν πόση ψυχική δύναμη χρειάζεται για να παραδεχτεί κανείς τα λάθη του, θα σώπαιναν. Η' μάλλον επειδή ακριβώς το γνωρίζουν, σωπαίνουν. Σκεφθείτε το μεγαλείο της ανακούφισης και της ευχαρίστησης όταν λες : ''συγγνώμη, έκανα λάθος". Tότε λυτρώνεσαι. Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είναι το στοιχείο εκείνο που καθιστά μία ανθρώπινη σχέση ειλικρινή. Άσε τον άλλον να μάθει το λάθος σου και να σε συγχωρήσει. Απλώς δώσε του την ευκαιρία.
"Είναι ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο". Μην το φοβάσαι. Είσαι ένα πλάσμα με αδυναμίες. Και θα φωνάξεις, και θα στενοχωρήσεις τον πλησίον σου και θα αδικήσεις. Μην ξεχάσεις όμως μετά να ξεστομίσεις την μεγάλη αυτή κουβέντα : ''συγχώρεσέ με".
Άλλωστε, sorry seems to be the hardest word....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου