Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Συμβουλες για να ζεις ΙΙ

Μου εδωσε πραγματικα μεγαλη χαρα το γεγονος οτι υπαρχουν ατομα τα οποια διαβαζουν το blog μου. Ειλικρινα δεν το περιμενα αυτο καθως για αρκετα μεγαλο διαστημα νομιζα πως ο,τι εγραφα εμενε στον εαυτο μου. Αποφασισα λοιπον να γραψω ενα ακομη αρθρο που σχετιζεται με συμβουλες για μια πιο ευχαριστη ζωη. (Συγχωρεστε με που γραφω χωρις τονους, αλλα βρισκομαι αυτη τη στιγμη στο υπολογιστικο κεντρο της σχολης μου και υπαρχει ενα θεμα με το πληκτρολογιο του υπολογιστη).
Συνθετοντας το συγκεκριμενο αρθρο και λογω του θεματος που πραγματευομαι, μου ερχονται στο μυαλο τα λεγομενα ενος καθηγητη μου στο πανεπιστημιο, τα οποια ειναι πολυ αστεια αλλα συναμα κρυβουν μερικες αληθειες. Μας ανεφερε καποια στιγμη εν ωρα μαθηματος: ''Η ζωη δεν ειναι μπακλαβας, να κοβεις κομματι και να το τρως". Μια συμφοιτητρια μου με ρωτησε τι ακριβως ηθελε να πει με τα λογια αυτα ο καθηγητης μας. Εγω της εδωσα τη δικη μου προσωπικη προοπτικη: η ζωη δεν ειναι τοσο μελισταλακτη και γλυκια για να βιωνεις με μεγαλη ευκολια επικειμενες απολαυσεις, να τις δοκιμαζεις και να τις ευχαριστιεσαι χωρις εμποδια και προκλησεις. Αλλωστη η ζωη απο μονη της ειναι μια προκληση. Μπορει μεν να ειναι σιροπατη (σαν το σιροπι του μπακλαβα) αλλα μπορει δε να κρυβει και κινδυνους (δηλαδη αν τρως πολλα γλυκα θα σου ανεβει το ζαχαρο η' η χοληστερινη). Επισης, κατι ακομη που μας τονισε ο συγκεκριμενος καθηγητης ηταν τα 3 Χ της ζωης: ΧΑΜΗΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΧΙΟΥΜΟΡ. Εννοουσε πως για να επιτυχουμε κατι σπουδαιο στη ζωη μας πρεπει πρωτα να ξεκινησουμε απο τα χαμηλα οντας και οι ιδιοι ταπεινοι. Επειτα, καλο θα ηταν να μην ειμαστε διαρκως στην ''τσιτα'' αλλα να προσπαθουμε να μην αγχωνομαστε για τους παντες και για τα παντα. Τελος, προτεινει να προσθεσουμε στη ζωη μας το χιουμορ για να μπορουμε να βλεπουμε με μια πιο αισιοδοξη ματια και τα καλα και τα δυσαρεστα γεγονοτα της ζωης μας. Ωστοσο, για να προεκτεινω τη σκεψη που εκανε ο συγκεκριμενος καθηγητης μου θα προσεθετα:
- μην μεγιστοποιεις τα λαθη σου. Ολοι ειμαστε ανθρωποι και επιτρεπεται καποια στιγμη να κανουμε λαθη-δεν ειμαστε τελειοι. Κανεις δεν ειναι. Πρεπει δηλαδη να εχουμε ανοχη και στα δικα μας τα λαθη και σε αυτα που διαπραττουν οι αλλοι. Η ζωη χρειαζεται και το λαθος για να κανει κατι καλυτερα την επομενη φορα. Δε λεω, αν συνεχεια λανθανουμε και ακολουθουμε το στραβο το δρομο, τοτε θα μας παρει η κατηφορα και θα τη φαμε εντελει τη σαβουρα. Αλλα επειδη ακριβως η ζωη ειναι μια σκαλα με πολλα-παρα πολλα- σκαλια, καποια στιγμη μπορει και να σκονταψουμε. Ε, δεν πειραζει. Εμεις θα συνεχισουμε μεχρι να φθασουμε στην κορυφη.
-μην παρεξηγησε ευκολα. Κοινως: μην εισαι ψαρι η' χαπατο. Αν δεν σου την πουν και μερικες φορες για πλακα δεν προκειται να σου δοθει η ευκαιρια να ταπωσεις τον αλλο! (πλακιτσα). Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το βρισκω λογικο να σε ''δουλεψουν'' καποια στιγμη καλοπροαιρετα. Αν παρεξηγησε, και χαλας την καρδια σου και στενοχωριεσαι και σε θεωρουν ξενερωτο!
-να εισαι μετριοφρων. Μην εχεις πολυ μεγαλη ιδεα για τον εαυτο σου-θα τα φας τα μουτρα σου καποια στιγμη (το πιθανοτερο με ασχημο τροπο). Ενταξει, δεν εννοω να το παμε στο αλλο ακρο, δηλαδη να μην πιστευουμε καθολου στον εαυτο μας και στις δυνατοτητες του, αλλα καλυτερο ειναι να μην κινουμε γη και ουρανο για την αυτοπροβολη μας. Keep it down.... Οσο πιο πολυ ωραιοποιουμε στα ματια μας τον εαυτο μας, τοσο πιο πολυ τον ασχημαινουμε στα ματια των αλλων.
-να ασκησεις το επαγγελμα που αγαπας. Μονο ετσι θα εισαι ευτυχισμενος και σαφως αποδοτικος σε αυτο που κανεις. Σκεψου οτι με το να εργαζεσαι σε εναν τομεα που δεν σε ελκυει καθολου, δεν κανεις κακο μονο στον εαυτο σου εφοσον καταπιεζεσαι, αλλα παραλληλα βλαπτεις και τους γυρω σου. Κατι σαν το καπνισμα δηλαδη. Αν για παραδειγμα σπουδασεις ιατρικη και δε σου αρεσει καθολου, μπορει στην πορεια της καριερας σου να παρεις ξοφαλτσα και μερικες αθωες ζωες. Οπως επισης αν δεν σου αρεσουν καθολου τα επαγγελματα που στηριζονται στα οικονομικα, το πολυ πολυ να καταληξεις ενας μιζερος οικονομολογος.
-μην σε παιρνει απο κατω μετα απο μια ερωτικη απογοητευση. Στραπατσο ειναι θα περασει. Αργα η' γρηγορα. Ο Νιτσε ειχε πει:''΄Ο,τι δεν σε σκοτωνει σε κανει πιο δυνατο''. Φυσικα δεν ειναι κατι που μπορει να το ξεπερασει ο οποιοσδηποτε ετσι ευκολα. Εδω μιλαμε για αισθηματα και μαλιστα πολυ εντονα. Σκεψου ομως τουλαχιστον οτι εμαθες καποια πραγματα μεσα απο αυτο και γεμισες λιγο περισσοτερο το σακουλακι σου με τις εμπειριες. Καποια στιγμη θα βρεθει ο καταλληλος ανθρωπος για σενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου