Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Μερικά περίεργα πράγματα που δε γνωρίζατε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

14 Φεβρουαρίου. Ημέρα αγάπης, έρωτα, φρου φρου και αρωμάτων. Μήπως τελικά πρόκειται για μία καλοστημένη, εμπορική γιορτή που σκοπό έχει να γεμίσει το σακούλι των επιδέξιων επιχειρηματιών; Ορίστε μερικά στοιχεία που ίσως να μην έχετε ξανακούσει:

-Υπάρχουν 3 διαφορετικοί Άγιοι Βαλεντίνοι σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή καθολική εκκλησία.

-Η καθολική εκκλησία διέγραψε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου από το εορτολόγιό της το 1969.

-Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ίσως να έχει τις ρίζες της από τη ρωμαϊκή γιορτή γονιμότητας της Lupercalia. Εκεί, ένας νεαρός άνδρας τραβούσε κάτι σαν λαχνό από λοτταρία, ο οποίος υποδείκνυε τη γυναίκα που θα αποτελούσε τη μόνιμη σύντροφό του.

-'Ενας μέσος Αμερικανός ξόδεψε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 119.67 δολλάρια, δηλαδή 18.78 δολλάρια περισσότερα απ'ότι πέρυσι.

-Οι άνδρες ξοδεύουν τουλάχιστον διπλάσια ποσά στις 14 Φεβρουαρίου σε σχέση με τις γυναίκες.

-Περισσότερο από το 1/3 των ανδρών δεν επιθυμεί να γιορτάζει την ημέρα αυτή ενώ λιγότερο από το 20% των γυναικών έχουν την ίδια άποψη.

-Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια κάτοχοι κατοικίδιων ζώων αγόρασαν δώρα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα ζωάκια τους.

-Το 15% των Αμερικανίδων στέλνουν λουλούδια στον εαυτό τους στις 14 Φεβρουαρίου. (!)

-Σύμφωνα με την εταιρία προφυλακτικών Durex, την εποχή γύρω από την πολυαναμενόμενη αυτή γιορτή, οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξάνονται κατά 20 με 30%.

-Η πενικιλλίνη, γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες και σε αφροδισιακά νοσήματα (όπως σύφιλη), έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στις 14 Φεβρουαρίου του 1929.

-1 δισεκατομμύριο κάρτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στέλνονται παγκοσμίως, κάνοντάς την τη δεύτερη γιορτή σε πωλήσεις (και αποστολές) μετά τα Χριστούγεννα

-Η εταιρία Hallmark παρουσίασε την πρώτη κάρτα Αγίου Βαλεντίνου το 1913.

-Σήμερα, η Hallmark προσλαμβάνει ισχυρό δυναμικό, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη των μηνυμάτων και των εικόνων που θα αναγράφονται και θα απεικονίζονται στις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου.

-Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες δίνουν ως δώρα στους συντρόφους τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σοκολατάκια, μία συνήθεια την οποία και παγίωσαν οι ιαπωνικές σοκολατοποιίες. Αντίστοιχα, οι άντρες ανταποδίδουν την κίνηση αυτή στις 14 Μαρτίου γνωστή και ως "Λευκή μέρα".


Κατά γενική ομολογία, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι καθαρά εμπορική. Ωστόσο, -και αυτή είναι προσωπική άποψη-, δεν θα ήταν άσχημο να γίνει και μία συμβολική κίνηση έκ μέρους του/της συντρόφου. Φυσικά δεν πρέπει να περιμένει κανείς μία και μοναδική ημέρα για να εκφράσει τον έρωτα ή την αγάπη του σε ένα πρόσωπο, αλλά ένα τριανταφυλλάκι ή ένα σοκολατάκι δεν θα ήταν άσχημο βρε αδερφέ!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συμβουλές για να ζεις Ι

Δεν είμαι κάποιος ειδικός που να σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε για να αισθανθείτε όμορφα στη ζωή σας, άλλωστε ποια είμαι εγώ για να το κάνω αυτό; Όμως θα προσπαθήσω να κάνω μια φιλότιμη προσπάθεια για να σας προτείνω κάποιες λεπτομέρειες-λεπτές πινελιές ας τις πούμε- οι οποίες ίσως να σας βοηθήσουν.
-Να ξυπνάτε με ένα όμορφο χαμόγελο όσο το δυνατό γίνεται κάθε μέρα. Το ξέρω είναι δύσκολο όταν θα πρέπει να σηκωθείς πρωί πρωί από το ζεστό σου κρεββατάκι για το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά ή οτιδήποτε άλλο. Φανταστείτε όμως πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει. Πρώτα απ'όλα θα αισθανθείτε εσείς όμορφα. Αφήστε για λίγο στην άκρη το μίζερο καθημερινό πρωινό σας ύφος. Χαμογελάστε στο ντουβάρι, στο ταβάνι, στον άνθρωπο που έχει ξαπλώσει δίπλα σας, στα παιδιά σας που ορμάνε τρέχοντας να τρυπώσουν κάτω από το στρώμα σας. Δεν κοστίζει τίποτα. Ούτε απαιτείται να έχετε το χαμόγελο της Crest ή της Barbie. Αφήστε τον αέρα να μπει στους νυσταγμένους σας πνεύμονες και χαμογελάστε. Δοκιμάστε το κάνει καλό.
-Μην γκρινιάζετε για το κάθετι. Εντάξει έτυχε να χυθεί καφές ή να πέσει μαρμελάδα στη γραβάτα ή στο καινούριο σας ταγιέρ. Τί να κάνουμε, ανθρώπινο είναι. Δεν σημαίνει ότι όλο το σύμπαν έχει συνηγορήσει για να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Απλώς συνέβη. Όσο περισσότερο παραπονιέστε, τόσο περισσότερα σας τυχαίνουν. Η μητέρα μου λέει: ''στον ανάποδο, ανάποδα συμβαίνουν". Και έχει δίκιο. Μην αρπάζεστε με την κάθε αναποδιά λοιπόν. Περιστατικό είναι θα περάσει. Ας το κάνουμε εμείς πιο ανώδυνο και ευκολοχώνευτο
-Δείξε δύναμη και κουράγιο. Επειδή ακριβώς τίποτα δεν είναι ρόδινο σε αυτή τη ζωή, πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε. Σκέψου πως ατυχή και δυσάρεστα γεγονότα συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν περνάς μόνο εσύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά και ο διπλανός σου. Εσύ μπορεί να θεωρείς καταστροφικό το γεγονός ότι δεν έχεις ασορτί χρώμα παπούτσια με την καινούρια σου τσάντα ή ότι το σάντουιτς σου δεν έχει γαλοπούλα αλλά κοτόπουλο. Σκέψου όμως ότι ενώ εσύ νομίζεις πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου λόγω των παραπάνω περιστατικών, κάποιος άλλος, λίγα μόνο μέτρα ή χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου ψάχνει στα σκουπίδια να βρει κάτι φαγώσιμο.
-Βρες τον άνθρωπό σου. Ψάξε κάτω από ντιβάνια, καρέκλες, πολυθρόνες, κάπου θα τον βρεις να σε περιμένει. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα στήριγμα δίπλα σου, που θα σε κατανοεί, θα σε υποστηρίζει, θα σε αναπληρώνει και θα σε νοιάζεται. Έναν άνθρωπο που θα λατρεύει την κάθε σου ατέλεια, αλλά που θα σου υποδεικνύει παράλληλα πως να κάνεις κάτι καλύτερο απ'ότι ήταν πριν.
-Κλάψε με τον διπλανό σου. Μάθε να συμπάσχεις. Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι το εξής: π.χ. βλέπεις στην τηλεόραση στιγμιότυπα από το σεισμό στην Αϊτή και λες "Α! τους καημένους!'. Κλικ. Αλλάζεις κανάλι. Μην το κάνεις αυτό. Δε λέω, αν ακολουθούσες πάντοτε τη συμβουλή αυτή θα έπρεπε να κλαις 24 το 24ωρο. Άσε όμως λίγο την καρδιά σου να ελαφρύνει. Το κλάμα δεν είναι πάντοτε δυσάρεστο αλλά και ανακουφιστικό, λυτρωτικό-όχι μόνο για εσένα αλλά και για τον πλησίον σου-.
-Μην φοβάσαι να στραπατσαριστείς. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πάντα στη εντέλεια. Χαλάρωσε λίγο. Ε εντάξει τι να κάνουμε, κυκλοφορούσες σήμερα όλη μέρα με ένα κολλημένο μαρούλι στο δόντι σου. Συμβαίνει. Προσπάθησε να κάνεις γκριμάτσες μπροστά στον καθρέφτη, στα αδέρφια σου, στους γονείς, στους φίλους, τα παιδιά, το/την σύντροφο σου.... Ξεδίνεις, χαλαρώνεις και φυσικά έχει πλάκα. Το τέλειο δεν έχει ενδιαφέρον. Οι ατέλειες κάνουν τη διαφορά
-Αφήστε λίγο το λυρισμό να μπει στη ζωή σας. Μην τα κάνετε όλα μηχανιστικά. Σκεφθείτε γιατί υπάρχουν κόκκινα τριαντάφυλλα και τί είναι αυτό που τα κάνει τόσο όμορφα; Γράψτε ένα στιχάκι γι' αυτό το λουλούδι. Τί άλλο σας θυμίζει; Πάρτε ένα χαρτί, γεμίστε το με σκόρπιες λέξεις. Τραγουδήστε ένα σκοπό, μια μελωδία, μουρμουρίστε κάτι εν ανάγκη. Δείτε το φεγγάρι σαν ένα μυστηριώδες όνειρο καμωμένο από ασήμι και όχι ως δορυφόρο του πλανήτη γη.
........................................................................................................................................................................

Το άρθρο δεν τελειώνει εδώ. Θα ακολουθήσουν και άλλα επόμενα εάν και εσείς το επιθυμείτε...