Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Μερικά περίεργα πράγματα που δε γνωρίζατε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

14 Φεβρουαρίου. Ημέρα αγάπης, έρωτα, φρου φρου και αρωμάτων. Μήπως τελικά πρόκειται για μία καλοστημένη, εμπορική γιορτή που σκοπό έχει να γεμίσει το σακούλι των επιδέξιων επιχειρηματιών; Ορίστε μερικά στοιχεία που ίσως να μην έχετε ξανακούσει:

-Υπάρχουν 3 διαφορετικοί Άγιοι Βαλεντίνοι σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή καθολική εκκλησία.

-Η καθολική εκκλησία διέγραψε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου από το εορτολόγιό της το 1969.

-Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ίσως να έχει τις ρίζες της από τη ρωμαϊκή γιορτή γονιμότητας της Lupercalia. Εκεί, ένας νεαρός άνδρας τραβούσε κάτι σαν λαχνό από λοτταρία, ο οποίος υποδείκνυε τη γυναίκα που θα αποτελούσε τη μόνιμη σύντροφό του.

-'Ενας μέσος Αμερικανός ξόδεψε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 119.67 δολλάρια, δηλαδή 18.78 δολλάρια περισσότερα απ'ότι πέρυσι.

-Οι άνδρες ξοδεύουν τουλάχιστον διπλάσια ποσά στις 14 Φεβρουαρίου σε σχέση με τις γυναίκες.

-Περισσότερο από το 1/3 των ανδρών δεν επιθυμεί να γιορτάζει την ημέρα αυτή ενώ λιγότερο από το 20% των γυναικών έχουν την ίδια άποψη.

-Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια κάτοχοι κατοικίδιων ζώων αγόρασαν δώρα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα ζωάκια τους.

-Το 15% των Αμερικανίδων στέλνουν λουλούδια στον εαυτό τους στις 14 Φεβρουαρίου. (!)

-Σύμφωνα με την εταιρία προφυλακτικών Durex, την εποχή γύρω από την πολυαναμενόμενη αυτή γιορτή, οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξάνονται κατά 20 με 30%.

-Η πενικιλλίνη, γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες και σε αφροδισιακά νοσήματα (όπως σύφιλη), έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στις 14 Φεβρουαρίου του 1929.

-1 δισεκατομμύριο κάρτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στέλνονται παγκοσμίως, κάνοντάς την τη δεύτερη γιορτή σε πωλήσεις (και αποστολές) μετά τα Χριστούγεννα

-Η εταιρία Hallmark παρουσίασε την πρώτη κάρτα Αγίου Βαλεντίνου το 1913.

-Σήμερα, η Hallmark προσλαμβάνει ισχυρό δυναμικό, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη των μηνυμάτων και των εικόνων που θα αναγράφονται και θα απεικονίζονται στις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου.

-Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες δίνουν ως δώρα στους συντρόφους τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σοκολατάκια, μία συνήθεια την οποία και παγίωσαν οι ιαπωνικές σοκολατοποιίες. Αντίστοιχα, οι άντρες ανταποδίδουν την κίνηση αυτή στις 14 Μαρτίου γνωστή και ως "Λευκή μέρα".


Κατά γενική ομολογία, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι καθαρά εμπορική. Ωστόσο, -και αυτή είναι προσωπική άποψη-, δεν θα ήταν άσχημο να γίνει και μία συμβολική κίνηση έκ μέρους του/της συντρόφου. Φυσικά δεν πρέπει να περιμένει κανείς μία και μοναδική ημέρα για να εκφράσει τον έρωτα ή την αγάπη του σε ένα πρόσωπο, αλλά ένα τριανταφυλλάκι ή ένα σοκολατάκι δεν θα ήταν άσχημο βρε αδερφέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου