Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Γιατί εdώ είναι Ελλάdα...

Σήμερα το απόγευμα, γυρίζοντας στο σπίτι μου από το πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας τα μέσα αστικής συγκοινωνίας, έγινα μάρτυρας μίας μεγάλης φασαρίας μεταξύ 2 πολιτών και 2 ελεγκτών εισιτηρίων. Όταν ανέβηκα σε λεωφορείο γέμάτο κόσμο που κυριολεκτικά κόντευε να φύγει από τα παράθυρα, εισήλθαν και 2 ελεγκτές οι οποίοι είχαν "τσακώσει" ήδη από τη στάση μία κοπέλα και ένα νεαρό χωρίς εισιτήριο. Η μία κοπέλα δέχτηκε την κλήση για την παράβαση χωρίς πολλές φωνές και αντιλογίες. Ο νεαρός όμως (πιθανότατα φοιτητής) προσπαθούσε να εξηγήσει στους ελεγκτές ότι έψαχνε στα περίπτερα για εισιτήριο και εισιτήριο δεν υπήρχε. Επομένως, θέλοντας να γυρίσει σπίτι του, είχε σκοπό να επιβιβαστεί χωρίς να επικυρώσει εισιτήριο. Ο ελεγκτής από την πλευρά του δεν δεχόταν κουβέντα και έφερνε ως παράδειγμα τον εαυτό του ως νέο, όταν χρησιμοποιούσε πολύ σπάνια τα ΜΜΜ αλλά πάντοτε είχε καμιά δεκαριά εισιτήρια στο πορτοφόλι του, έτσι για να βρίσκονται. Το αγόρι τότε του απάντησε ότι, εφόσον δεν μπορούσε να βρει πουθενά εισιτήριο, έπρεπε με κάποιο τρόπο να γύριζε στι σπίτι του. Ο έντονος διάλογος συνεχίστηκε με τον ελεγκτή να του λέει πως έπρεπε να γυρίσει με τα πόδια. Και οι δύο ελεγκτές συμφώνησαν με τον οδηγό να μας μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να πάνε εκεί το νεαρό εφόσον ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει.
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το συμβάν μόνο στην Ελλάδα μπορεί να διαδραματιστεί.
1. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλά περίπτερα, ακόμη και σε κεντρικά σημεία ή δίπλα σε στάσεις, δε διαθέτουν εισιτήρια.
2. Επίσης είναι γνωστό τοις πάσι ότι λίγα είναι τα περίπτερα που πουλάνε μειωμένα εισιτήρια των 0.50 λεπτών. Άρα όταν ένας φοιτητής αγοράζει στην ανάγκη ολόκληρο εισιτήριο (1,οο ευρώ), αδικείται κατάφωρα.
3. Η κατανόηση θα πρέπει να αποτελεί ανθρώπινη αρέτη. Εφόσον γνωρίζουμε τα παραπάνω (1.,2.) θα έπρεπε οι ελεγκτές να καταλάβουν πως έχει η κατάσταση.
4. Το να πουλάς μούρη είναι επίσης κατακριτέο. Επειδή σου έδωσαν ένα μπλοκάκι και ένα στυλό, δεν σημαίνει πώς μπορείς να αρχίσεις να κόβεις πρόστιμα σε όποιον γουστάρεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι αλλού οι ελεγκτές σου κάνουν τα στραβά μάτια και αλλού κοιτάνε με ποιον τρόπο να σε γράψουν. Είναι αδικία για όλους αυτό. Είτε θα αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο είτε δεν θα γράφει κανείς κανένα. Δίκαια πράγματα χρειάζονται νομίζω.
5. Κανείς δεν αγοράζει καμιά δεκαριά εισιτήρια απλώς για να υπάρχουν όταν δεν χρησιμοποιεί τα μέσα. Γιατί όταν οι γονείς σου σού δίνουν 20 ευρώ χαρτζιλίκι την εβδομάδα, δεν θα πας να δώσεις στο περίπτερο τα 5 ευρώ για να τα κάνεις εισιτήρια.
6. Οι ελεγκτές δεν έχουν την εξουσία να σε σύρουν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αλλά πρέπει να περιμένουν να έρθει η αστυνομία επί τόπου.
7. Δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να αμελούμε να επικυρώνουμε τα εισιτήριά μας ή να βγάζουμε μηνιαίες κάρτες για το καλό όλων μας (το δικό μας, του κράτους, των ελεγκτών και πάει λέγοντας).

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου