Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις των σχολών για ΑΕΙ και ΤΕΙ


Τελειώνει σήμερα το άγχος για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων 2009. Μεγάλη ήταν η έκπληξη σε πολλές σχολές, ενώ ο αριθμός των αριστούχων φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές πτώσεις στις αστυνομικές σχολές -σε κάποιες έως και 1000 μόρια- , γεγονός που δεν μας εκπλήσσει εφόσον μέσα στη χρονιά τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα κλόνισαν την πίστη της νεολαίας προς τα σώματα ασφαλείας. Επιπλέον, σημειώθηκαν αναπάντεχες πτώσεις σε υψηλόβαθμες σχολές όπως σε Νομικές (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) και σε σχολές θεωρητικών/ανθρωπιστικών επιστημών (Ψυχολογίες, Φιλολογίες). Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για αύξηση των μορίων σε πολυτεχνικές σχολές επιβεβαιώθηκαν, καθώς σημειώθηκε άνοδος από 400 έως 600 μόρια, ενώ οι σχολές θετικών επιστημών όπως οι Ιατρικές ανέβηκαν σχετικά οριακά. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βάσεις των οικονομικών σχολών, οι οποίες, παρά την υψηλή τους ζήτηση, παρουσίασαν αυξομειώσεις.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα!!

Από την Παρασκευή το βράδυ ολόκληρη η βορειοανατολική Αττική έχει παραδοθεί στο έλεος της φωτιάς. Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν ξεσπάσει 83 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Η κατάσταση : τραγική. Γραμματικό, Βαρνάβας, Μαραθώνας, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιος Στέφανος, Παλαιά Πεντέλη, Άνω και Κάτω Σούλι, Ανθούσα, Διόνυσος, Ντράφι, Παλλήνη, Πικέρμι (και συνεχίζεται) στην Αττική καθώς και στην Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρο, Ζάκυνθο και Αχαϊα. Ποιος είναι ικανός να σταματήσει αυτόν τον πύρινο κλοιό ; Και η απάντηση :κανένας. Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάσταση που βιώνουμε ; ΟΛΟΙ!! Δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες κατοικίες και οι κατοικίες των ζώων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Είναι τα δέντρα, τα δάση, οι αγροτικές καλλιέργειες, τα θερμοκήπια, κάθε ίχνος πρασίνου που τείνει να εξαφανιστεί από τη χώρα μας. Αυτό το σπίτι μας καίγεται. Το μοναδικό μας καταφύγιο για ζωή. Η μόνη μας ελπίδα. Ποιοι είναι αυτοί οι επιδέξιοι κουτοπόνηροι που εκμεταλλεύονται τις καιρικές συνθήκες και ξεκινούν φωτιές στους εναπομείναντες πνεύμονες της Αττικής ; Και έπειτα :γιατί οι αρμόδιοι φορείς δε φρόντισαν να μεριμνήσουν για την προστασία των δασικών εκτάσεων με τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας ; Δεν έχουν ξανακούσει στη ζωή τους για εποχικούς δασοφύλακες ; Πολλά ερωτήματα ξεπηδούν από το μυαλό μας δίχως να καταφέρνουμε να λάβουμε μία ολοκληρωμένη και σωστή απάντηση. Μήπως τελικά τα ανώτερα κλιμάκια υποστηρίζουν την αχρήστευση της γης μέσω των πυρκαγιών ; Όλη αυτή η ειδεχθής προσπάθεια λαμβάνει χώρα γιατί - και πρέπει να το κατανοήσουμε τώρα πια- στόχος είναι η ερημοποίηση της καμμένης γης. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα (όπως αυτά της χώρας μας) έχουν τη δυνατότητα να επακανάκαμψουν το λιγότερο μέσα σε 10 χρόνια και αυτό γιατί οι πυρκαγιές, ο καύσωνας και γενικότερα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στην απόκτηση ορισμένων μηχανισμών αυτορύθμισης που τους επιτρέπουν να επανακάμψουν γρηγορότερα. Όταν όμως η γη έχει καεί επανειλημμένως υφίσταται ερημοποίηση. Και τι σημαίνει αυτό ; Πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφυτρώσει ούτε ο παραμικρός σπόρος. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος τους. Να ερημοποιήσουν τη γη για να την "μπαζώσουν". Να χτίσουν τα οικόπεδα τους. Να στρώσουν τα μπετά και τα τσιμέντα τους. Ξεχνούν όμως κάτι πολύ σημαντικό. Ότι χωρίς δέντρα, χωρίς οξυγόνο δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα, δεν θα προλάβουν να "χαρούν" τις μέλλουσες νεόδμητες κατοικίες τους. Ντροπή τους. Ντροπή μας. Ντροπή σε όλους μας. Αν είχαμε έστω και την ελάχιστη συνείδηση για το τι έχουμε καταφέρει δε θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο. Τα δάση φωνάζουν βοήθεια αλλά εμείς έχουμε κλείσει τα αυτιά μας και δεν ακούμε τίποτα. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να γίνουμε υπέρμαχος και σύμμαχος του. Οι ελπίδες μας για μία καλύτερη ζωή ελαχιστοποιούνται μέρα με τη μέρα. Γι'αυτό οφείλουμε να σταματήσουμε τη δολοφονία του περιβάλλοντος που ισοδυναμεί με την αυτοκτονία μας. Γιατί περί αυτοκτονίας πρόκειται......

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Να λείπει ο πανικός για το νέο ιό!


Ποιός είναι ο λόγος που όλοι έχουν τρελαθεί με τον ιό Η1Ν1 ; Μήπως πράγματι αγχωνόμαστε περισσότερο απ'ότι πρέπει ; Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη και πολλών άλλων ανθρώπων. 'Εχει γίνει σάλος πως δεν πρέπει να ταξιδεύουμε σε χώρες με υψηλή επικινδυνότητα όπως η Αγγλία. Κανείς όμως δε λογαριάζει πως το ποσοστό θνησιμότητας του πολυτάραχου ιού είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες. Δεν λεώ ότι δεν οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, απλώς δεν είναι σωστό οι αντιδράσεις μας να ξεπερνούν το μέτρο. Ίσως πίσω από τον ιό αυτό να κρύβεται μία καλοστημένη προπαγάνδα, την οποία και έχουν στήσει οι φαρμακοβιομηχανίες, τα ΜΜΕ, σπουδαία πολιτικά πρόσωπα. Πάντως, για να προφυλαχθούμε από την περίπτωση μετάδοσης του ιού θα πρέπει να τηρούμε ορισμένους απλούς, αλλά σημαντικούς κανόνες υγιεινής. Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά όσο πιο συχνά γίνεται με νερό και σαπούνι ή με τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού ή τα αντισηπτικά τζέλ. Επιπλέον, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε θα πρέπει να καλύπτουμε το στόμα μας με την παλάμη μας ή καλύτερα με το μανίκι της μπλούζας μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων. Τέλος, όταν βρισκόμαστε σε κάποιον χώρο στον οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλείνουμε τα χέρια μας, δεν θα πρέπει να τα φέρνουμε σε επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Νέος νόμος σοκ στο Αφγανιστάν



Εν όψει εκλογών στο Αφγανιστάν προωθήθηκε ένας καινούργιος νόμος, ο οποίος -για άλλη μία φορά- καταπατά τα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται πλέον η παροχή τροφής σε όποια γυναίκα αρνείται να ''ενδώσει" στο σύζυγό της. Αυτός ο εξωφρενικός νόμος προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην τοπική κοινότητα αλλά και σε όλο τον κόσμο, εφόσον γίνεται λόγος για κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά θύελλα αντιδράσεων στις χώρες της Ανατολής για την απαράδεκτη αντιμετώπιση των γυναικών, καθώς είναι γνωστό πως δεν μπορούν να εργαστούν, πετροβολούνται ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, ενώ το 60% παντρεύεται σε ηλικία 9 ετών, όταν απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση ενός γάμου είναι το κλείσιμο του 16ου έτους της υποψήφιας νύφης.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Mozart : καινούργια έργα στην επιφάνεια


Ευχάριστα νέα για την μουσική κοινότητα! Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Wolfgang Amadeus Mozart 220 χρόνια μετά το θάνατό του βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Και αυτό γιατί 2 ακόμη μουσικά έργα του, τα οποία και ανήκουν στην πρώιμη περίοδο, ανακαλύφθηκαν στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Ζάλτσμπουργκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του Mozart. Έτσι, το ίδρυμα Mozarteum που επιμελείται και προωθεί τις συνθέσεις του γνωστού μουσικού παγκοσμίως, παρουσίασε στις 2 Αυγούστου τα νεοανακαλυφθέντα έργα.